więc przedstawiam Wam (jeśli ktokolwiek tam jest) przepis na pyszniste buły ;)
Buły są z ciasta krucho-drożdżowego i jest to ciasto które w oryginalnym przepisie było przeznaczone do ciasta typu makowiec / cynamonowiec.
Przepis na ciasto (około 12 małych bułeczek):
Na stolnicy posiekać nożem 40 dkg mąki pszennej i 15dkg masła.
Dodać 5 dkg drożdży rozmieszanych w 3 łyżkach śmietany (lekko kwaśnej)
Pół utłuczonej laski wanilii lub otartą z 1/2 cytryny skórkę lub jakikolwiek inny zapacho/smak.
2 czubate łyżki cukru pudru.
1/3 łyżeczka soli
Na stolnicy posiekać nożem 40 dkg mąki pszennej i 15dkg masła.
Dodać 5 dkg drożdży rozmieszanych w 3 łyżkach śmietany (lekko kwaśnej)
Pół utłuczonej laski wanilii lub otartą z 1/2 cytryny skórkę lub jakikolwiek inny zapacho/smak.
2 czubate łyżki cukru pudru.
1/3 łyżeczka soli
Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące. Gotowe ciasto formujemy w buły i robimy po środku dołek na "farsz" i teraz to może być marmolada, twaróg, nawet z masłem orzechowym robiłam tylko w wersji.... takiej:
mmm wygląda smacznie:D
OdpowiedzUsuń